Miti in resnica o alergijah pri dojenčkih
Ali lahko ločite dejstvo od fikcije? Odkrijte resnice in mite o alergijah pri dojenčkih.
Vsi starši se bojijo alergij na hrano pri dojenčkih, še posebej v ključnem času uvajanja nove hrane. Ali se je treba izogibati živilom, ki povzročajo alergije? Katere ukrepe lahko sprejmete, da zmanjšate tveganje za alergijo na hrano? Naučite se razlikovati dejstva od fikcije o alergijah pri dojenčkih in uvajanju hrane!
1. Res ali ne? Število mesecev, ki jih mati doji, je pomembno za zmanjšanje tveganja za alergije.
Prav! Zdaj, ko je vaš otrok star šest mesecev, potrebuje več kot izključno dojenje v svoji prehrani. Poleg uvedbe dopolnilne hrane nadaljujte dojenjem, da boste svojemu otroku zagotovili koristi za njegov imunski sistem in zdravje. In dlje ko dojite, manjša je verjetnost, da bo vaš otrok imel alergije.
2. Res ali ne? Jajca ne smete dajati, dokler vaš otrok ni star eno leto.
Napačno! Svojemu zdravemu dojenčku lahko daste kuhana jajca v starosti primerni teksturi, skupaj z drugimi dopolnilnimi živili, od šestega meseca starosti dalje.
3. Res ali ne? Otroku lahko ponudite ribo, preden je star 12 mesecev.
Prav! Ribe lahko uvajamo skupaj z drugimi dopolnilnimi živili. Ribe zagotavljajo DHA, omega-3 maščobno kislino, ki je pomembna za razvoj možganov in oči vašega otroka. Izogibajte se ribam, za katere je znano, da vsebujeta velike količine živega srebra, kot so kraljeva skuša, morska riba in mečarica.
4. Res ali ne? Živila, ki vsebujejo arašide, se lahko dajejo dojenčkom pri šestih mesecih.
Prav! Zdravim dojenčkom, ki nimajo predhodno diagnosticiranih alergij, lahko hrano, ki vsebuje arašide, uvedemo pri približno šestih mesecih starosti, skupaj z drugimi dopolnilnimi živili. Tekstura mora biti primerna starosti in podana v zelo majhnih količinah. Arašide je treba zmleti in jih ne dati cele. Če ima vaš otrok ekcem ali drugo alergijo na hrano, mora njegove prve okuse arašidov nadzorovati zdravnik. Pred uvedbo arašidov se posvetujte s svojim zdravnikom za nasvet za sebe in svojega otroka.
5. Res ali ne? Če otroku dajete hrano, ki običajno povzroča alergije, na primer hrano z jajci, ribami, pšenico ali arašidi, ko začnete dopolnilno hranjenje, lahko zmanjšate možnost, da se razvije alergija na hrano.
Prav! Če ima vaš dojenček ekcem, družinsko anamnezo alergije ali katero koli trenutno alergijo na hrano, se pogovorite s svojim zdravnikom, preden mu uvedete hrano, ki bi lahko sprožila alergije. Za zdrave dojenčke raziskave kažejo, da lahko, ko vaš dojenček zaužije trdno hrano, vključno z majhnimi količinami teh živil v svoji prehrani, enega za drugim, zmanjša tveganje za alergijo. Menijo, da lahko zgodnje uživanje teh živil pomaga vašemu otroku razviti toleranco in s tem zmanjša možnosti za alergijo.
6. Res ali ne? Če dojite, morate iz prehrane izključiti živila, za katera je znano, da povzročajo alergije.
Napačno! Med dojenjem vam ni treba omejevati prehrane. Smernice Svetovne alergijske organizacije za preprečevanje alergij pravijo, da doječim materam ni treba slediti diet brez alergenov.
7. Res ali ne? Živila, ki vsebujejo gluten, ki jih najdemo v pšenici, ječmenu in rži, lahko otroku dajete, ko začnete dopolnilno hranjenje (približno šest mesecev starosti).
Prav! Trenutna priporočila so uvedba glutena pri približno šestih mesecih starosti, ko otroku ponudimo dopolnilna živila. Kot pri uvajanju katere koli nove hrane svojemu otroku ponudite hrano, ki vsebuje gluten, v majhnih količinah za njegove prve okuse. Če po nekaj dneh vaš dojenček nima znakov ali simptomov alergijske reakcije, mu lahko ponudite drugo novo hrano. Velikim količinam živil, ki vsebujejo gluten, se je treba izogibati v prvih tednih po uvedbi in čez prvo leto vašega otroka.
Viri
Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut consumption. N Engl J Med 2016; 374(15):1435-43.
Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015; 372(9):803-13.
Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1):119-32.
Greer FR, Sicherer SH, Burks AW et al. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas. Pediatrics 2008; 121(1):183-91.
Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016; 316(11):1181-92. doi:10.1001/jama.2016.12623.
Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139(1):29-44.
www.worldallergy.org (Accessed December 18, 2017)
Zadnja sprememba: december 2017
Povezani članki