Kdaj naj svojemu otroku ponudim pšenico, jajca ali oreščke?
Ali ste vedeli? Smernice so se spremenile, kdaj otroku predstaviti jajca, pšenico, ribe in hrano, ki vsebuje arašide. Če otroku ponudite to hrano zgodaj, od približno šestega meseca starosti, lahko dejansko pomaga preprečiti alergijo na hrano.
Alergija na hrano je pogostejša pri otrocih kot pri odraslih. V enem poročilu v Severni Ameriki je bilo ugotovljeno, da ima približno 5 % otrok, mlajših od pet let, alergijo na hrano.
Zdravstveni delavci že vrsto let priporočajo, da nekaterih najpogostejših živil, ki povzročajo alergije (vključno s sojo, pšenico, jajci, ribami, drevesnimi oreščki, školjkami, kravjim mlekom in arašidi), ne bi smeli vključiti v prehrano dojenčkov vsaj do eno leto starosti. Pri določenih živilih je bil nasvet počakati do drugega ali tretjega leta starosti. Vendar je ta praksa odlašanja z uvedbo živil, za katera je znano, da povzročajo alergije, morda prispevala k povečanju primerov prijavljenih alergij na hrano.
Novo razmišljanje
V zadnjih letih so se priporočila spremenila in znanstveniki so odkrili, da ko je vaš dojenček pripravljen na razvoj, ni treba čakati, preden daste to hrano svojemu zdravemu otroku, ko se začne hraniti z dopolnilnim hranjenjem. Študije so pokazale, da lahko odlašanje s ponujanjem hrane, ki povzroča alergije, otrokom, starejšim od 6 do 10 mesecev, poveča tveganje za alergijo na hrano. Predlagano je, da lahko zgodnje uvajanje teh živil in njihovo redno uživanje v majhnih količinah pomaga imunskemu sistemu vašega otroka, da bolje prenaša nekatere od teh živil, in pomaga preprečiti alergijske reakcije.
Nove smernice priporočajo dajanje arašidov (mletih, v starosti primerni teksturi) in živil, ki vsebujejo gluten, zdravim dojenčkom približno v času, ko začnete dopolnilno hranjenje. Celih arašidov ne smete dajati dojenčkom ali otrokom, mlajšim od štirih let, zaradi nevarnosti zadušitve. Gluten najdemo v živilih iz pšenice, rži in ječmena – na primer kruh, testenine, žita in krekerji.
Če ima vaš dojenček ekcem, družinsko anamnezo alergije ali katero koli trenutno alergijo na hrano, se posvetujte s svojim zdravnikom, preden mu uvedete hrano, ki bi lahko sprožila alergije.
Počakajte in nadzorujte
Svojemu malčku ponudite prvi okus te hrane posamezno, nato počakajte nekaj dni, preden poskusite drugo, da boste lahko ugotovili, ali določena hrana povzroča reakcijo. Kravje mleko ni priporočljivo pred dopolnjenim letom starosti, čeprav lahko druge mlečne izdelke, kot je jogurt, ponudimo po šestih mesecih starosti.
Verjame se tudi, da lahko dojenje nudi določeno zaščito pred alergijami, zato nadaljujete dojenje otroka čim dlje, še posebej, če je v družinski anamnezi alergije.
Viri
https://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db10.htm (Accessed December 18, 2017)
Du Toit G, Sayre PH, Roberts G et al. Effect of avoidance on peanut allergy after early peanut introduction. N Engl J Med 2016; 374(15):1435-43.
Du Toit G, Roberts G, Sayre PH et al. Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy. N Engl J Med 2015; 372(9):803-13.
Fewtrell M, Bronsky J, Campoy C et al. Complementary feeding: A position paper by the European society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition (ESPGHAN) committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1): 119-32.
Ierodiakonou D, Garcia-Larsen V, Logan A et al. Timing of allergenic food introduction to the infant diet and risk of allergic or autoimmune disease. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 2016; 316(11):1181-92. doi:10.1001/jama.2016.12623.
Togias A, Cooper SF, Acebal ML et al. Addendum guidelines for the prevention of peanut allergy in the United States: Report of the national institute of allergy and infectious diseases-sponsored expert panel. J Allergy Clin Immunol 2017; 139(1):29-44.
Zadnja sprememba: december 2017
Povezani članki